18 vinkkiä puhevammaiselle keskustelijalle

#avusteinenkeskustelu / Irina, Daniel, Jani ja Jere

Photo by Giordano Rossoni on Unsplash

Monissa tutkimuksissa korostetaan puhuvan kumppanin merkittävää roolia apuvälineillä käytyjen keskustelujen onnistumiselle. Keskustelu on kuitenkin aina yhdessä rakennettua. Irinan väitöskirjatutkimus osoittaakin, että yhtälailla puhevammainen keskustelija myötävaikuttaa monella tapaa keskustelujen etenemiseen. Tässä vähän eri näkökulmista muutamia vinkkejä, joilla puhevammainen keskustelija voi sujuvoittaa keskusteluja.

Jeren vinkit

1. Jos käytät kirjoittavaa kommunikointilaitetta (Alloraa tms.), jossa on sanaennustus, käytä sitä! Se nopeuttaa keskustelua.

2. Jos pystyt, niin käytä elekieltä. Hymyile. Selitä esim. mittoja käsilläsi jne… Se elävöittää keskusteluanne ja omaa olemustasi kummasti.

3. Jos sinulla on useita keskustelukumppaneita, ja he alkavat keskustella jostain aiheesta, voit alkaa kirjoittamaan kommenttiasi (jos sellaisen keksit) jo ennen omaa suunvuoroasi. Tämä nopeuttaa keskustelua.

4. Jos keskusteluseurueesi on puheliasta sorttia, etkä tahdo saada suunvuoroa, yritä saada heidän huomionsa nostamalla käsi pystyyn tai pitämällä ääntä suullasi, mikäli pystyt.

5. Keskustele rohkeasti puhevammasta huolimatta! Oma motivaatiosi ja aktiivisuutesi ratkaisee!

Janin vinkit

6. Ota aikaa. Älä kiirehdi, niin keskityt puhumiseen paremmin.

7. Jos puhettasi ei ymmärretä, keksi tilalle toinen sana tai toista monta kertaa.

8. Näytä elekielellä

9. Anna kumppanin ehdottaa sanoja.

Danielin vinkit

10. Tarvitset tulkin tai avustajan keskusteluun.

11. Mene johonkin kerhoon, siellä tapaa ihmisiä joiden kanssa voit jutella.

12. Tarvitset hyvän (toimivan) kommunikoinnin apuvälineen.

13. Ole rohkea ja mene juttelemaan.

Lisäbonuksena Daniel suosittelee, että sinun kannattaa opiskella englannin kieltä, jotta ymmärrät englanninkielisiä TV ohjelmia.

Nämä merkit Daniel valitsi kansiostaan kirjoittaessaan omat vinkkinsä.

Irinan vinkit

14. Ota puheenvuoro. Sinulla on siihen oikeus, vaikka itsesi ilmaiseminen veisi aikaa.

15. Aloita ilmauksesi valmisteleminen, kun puhuva kumppani lopettelee omaa vuoroaan.

16. Hyödynnä myös ilmeitä ja eleitä.

17. Kerro kumppanillesi, jos hän saa tulkita keskeneräistä ilmausta tai suunnata huomionsa muualle, kun rakennat ilmausta.

18. Osoita oman vuorosi loppu katsomalla kumppaniin. Sinun ei tarvitse hyväksyä kumppanin tulkintaa.

5 thoughts

  1. Tärkeitä vinkkejä, joita kannattaa välittää eteenpäin. Ehdin jo pelästyä, että tämä olisi viimeinen blogi teiltä. Mutta kiitos Daniel, Jere ja Jani, että saitte Irinankin pään kääntymään. Jään odottamaan syksyä ja aina uutta innostavaa blogianne. Sitä ennen nautitaan kesästä ja keskusteluista!

    Tykkää

  2. Kiitos tästä loistavasta blogista ja ajatuksista. Uskoisin, että tämä on avannut monille blogin seuraajille näkökulmia miten paremmin voimme huomioida keskustelussa ja vuorovaikutustilanteissa puhevammaista kumppania. Ehkä myös puhevammaisille henkilölle itselleen on ollut hyötyä näistä kokemuksista ja ajatuksista. Varmasti tuo rohkeus osallistua keskusteluun ja ottaa puheenvuoro on tärkeä, hyviä huomioita nuo ilmeiden ja eleiden käyttäminen, niinhän me teemme keskustelussamme, ne elävöittävät keskustelua ja antavat vastapuolelle viestiä missä ”tunnelmassa” viesti/keskustelu kulkee. Ennenkaikkea tässä on kuulunut puhevammaisten oma ääni ja blogi on osoittanut myös miten erilaisia keinoja on käytettävissä, jotta voisi tulla kuulluksi.
    Kiitos tutkimuksen tekijälle ja ennenkaikkea loistaville kommenttien antajille ja tiedon jakajille.
    Mukavaa kesää kaikille ja hyviä ja hauskoja jutteluhetkiä kavereiden kanssa poikkeusolosuhteissa huolimatta

    Tykkää

    1. Kiitos kommenteista! Minä olen tykännyt kirjoittaa blogia. Hyvää kesää teille kaikille.

      Tykkää

  3. Pidetään välillä pieni tauko eli välikuukausi, koska tämä on pieni porukka. Aiheita meillä riittää. Monien koulujen oppilaat esim. lähihoitajat voisivat hyötyä meidän blogin lukemisesta. Jakakaa tietoa eteenpäin.

    Tykkää

Jätä kommentti