19 vinkkiä keskustelukumppanille

Photo by Marten Bjork on Unsplash

Vinkit ovat oiva tapa kiteyttää jotain tärkeää. Vinkkien laatiminen puhevammaisen ihmisen keskustelukumppanille on kuitenkin melko lailla eriskummallinen yritys, sillä jokainen vuorovaikutushetki on aivan omanlaisensa ja jokainen puhevammainen ihminen on yksilö omine kommunikointitapoineen. Jani, Daniel ja Jere kirjoittivat omat vinkkinsä toisistaan tietämättä, ja kuten huomaat osa niistä toistuu kaikilla ja osa liittyy kunkin yksilölliseen tapaan kommunikoida. Tällä kertaa viimeisenä on Irinan vinkit, jotka ovat syntyneet havainnoimalla keskustelukumppaneiden toimintaa onnistuneissa keskustelutilanteissa.

Janin vinkit

1. Ei saa olla liian hätäinen. Anna puhua rauhassa. Älä puhu mun päälle.

2. Koita päästä hälystä pois, vaikka aina se ei onnistu.

3. Sinä voit ehdottaa sanoja. Se voi auttaa, jos puhelaite on hidas, tai suusta tulee aivohalvauksen vuoksi eri sana mitä haluaa, kuten mun tutulla välillä käy.

4. Tutustu puhevammaiseen henkilöön, että minkälainen hän on.

5. Keskity kuuntelemaan puhetta. Ulkomaalainen ymmärtää välillä minun puhetta paremmin, koska hän keskittyy kuuntelemaan erilaista kieltä.

Danielin vinkit

1. Minä haluan, että minulta kysytään yksi kysymys kerrallaan. (Tulkin esimerkki huonosta kysymistavasta Mennäänkö ensin leffaan vai mennäänkö ensin syömään?, koska Daniel vastaa kyllä tai ei)

2. Sinä voit arvata minun viestiä, kun minä annan luvan, enkä enää pysty lisäämään sanoja kansiosta. (Tulkin kommentti: Daniel kansiossa ei ole aina kaikkia symboleja, joita hän tarvitsee.)

3. Minua auttaa juttelussa rauhallinen tila.

4. Sinun vain täytyy avata kansio ja yrittää.

Nämä merkit Daniel valitsi kommunikointikansiostaan.

Jeren vinkit

1. Odota, että juttukaveri saa viestinsä/lauseensa valmiiksi, älä arvaile, jollet ole kysynyt/saanut häneltä siihen lupaa.

2. Tiedosta se, että vaikka henkilöllä olisi puhevamma hänen ymmärryksessään yms. ei todennäköisesti ole mitään vikaa. Ei tarvitse lässyttää tms.

3. Jos juttukaverillasi on puhuva kommunikointilaite ( Allora tms.)  sinun  ei tarvitse kytätä jokaista kirjainta/merkkiä. Juttukaverisi painaa kyllä puhu-nappia, kun on valmis. 

4. Jos  tiedät pääseväsi juttelemaan ihmisen kanssa, joka  käyttää jotain muuta kuin puhuvaa kommunikointilaitetta, voit yrittää hakea etukäteen hänen kommunikointikeinostaan tietoa netistä tai kysyä neuvoa joltain yhteiseltä tutultanne. Tämä helpottaa tutustumistanne, kun kommunikoinnin harjoittelua ei tarvitse aloittaa ihan ns. antiikin Kreikasta. 

5. Mene ihan ROHKEASTI juttelemaan puhevammaisille. Meitä ei tarvitse pelätä!!!

Irinan vinkit

1. Luota puhevammaisen ihmisen kykyyn tai ainakin yritykseen olla aloitteellinen ja itsenäinen keskustelukumppani.

2. Siedä hiljaisuutta. Kun näet puhevammaisen ihmisen rakentavan viestiään, se on merkki siitä, että keskustelu eteneee.

3. Herkisty seuraamaan puhevammaisen ihmisen kehollista viestintää.

4. Muista, että puhevammainen ihminen voi kompensoida kommunikointikeinonsa rajoitteita luovilla ja totutusta poikkeavilla kommunikointitavoilla.

5. Sovi yhdessä puhevammaisen ihmisen kanssa teille sopivat vuorovaikutustavat. Keskustelu rakentuu teidän yhteistyöllä.

One thought

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s